onsdag 23 april 2014

Chokladfrossa med Fröken Strulig

Double Chocolat Cupcake. Bild av
 Glory Albin.
Choklad... denna syndiga njutning... Gudarnas föda... Ja, det finns mycket poetiskt man kan säga om choklad. Och visst är det svårt att inte bli frestad när man översköljs av bilder på läckra chokladkakor under tjocka täcken av ganache.

Eller varför inte handgjorda praliner, eller en härligt seg brownie Som aspirerande husmor och bak-guru så vill självklart Fröken Strulig räkna sig till den växande skara av Köksgudinnor som bemästrat denna lyxiga råvara.

Oavsett vad det är man vill baka eller göra praliner, så brukar ett av momenten vara att smälta chokladen.

Lätt som en plätt!

Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Hacka chokladen som ska smältas medan vattnet kokar upp. Ta av kastrullen från plattan. Ställ en glasskål över kastrullen, eller använd en djup tallrik om ni, likt Fröken Strulig inte äger glasskålar av rätt storlek.

Lägg i 2/3 delar av chokladen. Känn kallsvetten bryta ut medan du febrilt försöker bestämma hur mycket 2/3 delar är. Minnen från matte-lektionerna i skolan flyter förbi som... ja inte som smält choklad i alla fall. Hur var det nu med delar och procent och sådant? Den där tårtan läraren använde för att förklara det obegripliga dyker upp. Mmm... tårta... Fokusera! Ge upp försöken att räkna ut mängden, lägg i lite mindre än hälften av chokladen och hoppas på det bästa.

Låt chokladen smälta under omrörning i ca 10 minuter. Upptäck att den grynar sig på ett oaptitligt sätt. Inse att vattenångan har bildat kondens på ena sidan av tallriken och vatten har runnit ner i chokladen! Rädda det som räddas kan! Skopa bort den förstörda chokladen och täpp igen glipan mellan tallrik och kastrull med hushållspapper och fortsätt.

När 10 långa, svettiga minuter har gått, ta bort tallriken från kastrullen. Tillsätt resten av chokladen. Nu väntar ytterligare 10 minuter av omrörning medan chokladen långsamt smälter innan den är färdig att användas.

Känn stolthetens värme i bröstet. Du har ju trots allt lyckats smälta choklad! Grattis! :)

Fantisera om alla vackra praliner och tryfflar som du ska göra medan du äter upp den smälta chokladen med valfritt tillhygge. Fingrar är dock ej att rekommendera. Smält choklad är varmt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar